SELAMAT DATANG KE AURA FM "Mantap 40 Juta", TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG KE BLOG AURA FM-GEGARAN DUNIA MUZIK INTERAKTIF ANDA..CAIYOK!!CAIYOK!! SELAMAT BERHIBUR

Kurang garam kawal hipertensi


Garam adalah bahan yang sangat biasa digunakan dalam masakan seharian kita. Pengambilan garam penting kepada kesihatan jika diambil dalam jumlah berpatutan.
Tanpa garam, sesuatu hidangan akan menjadi tidak enak dimakan dan tawar serta tidak menyelerakan. Garam digunakan oleh manusia sejak zaman dulu, terutama untuk mengawet makanan. Garam biasa dalam bentuk hablur atau kristal halus.
Garam diletakkan dalam makanan berbentuk yang nyata dan tersembunyi. Kebanyakan makanan proses mengandungi jumlah kandungan garam yang tinggi. Kebanyakan orang ramai tidak sedar mereka memakan garam secara berlebihan.
Ini kerana kira-kira 75 peratus daripada garam dalam diet seharian datangnya dari makanan terproses. Di samping itu makanan seperti roti, bijirin serta makanan manis juga mengandungi garam walaupun tidak berasa masin dan ini antara faktor mempengaruhi kesukaran seseorang mengurangkan garam sedia ada pada sesuatu makanan.
Garam biasa juga dikenali sebagai sodium klorida yang berasal dari laut dan lombong garam. Selain garam biasa, sumber sodium dalam makanan atau minuman proses juga dilabel dengan nama seperti sodium benzoate, sodium nitrat, sodium bikarbonat dan monosodium glutamat (MSG).
Garam biasanya mengandungi tidak kurang dari 95 peratus natrium klorida (NaCl) dengan kandungan sodium (natrium) sebanyak 40 peratus. Garam biasanya dikait­kan dengan masalah tekanan darah tinggi.
Kajian sains menunjukkan dengan mengurangkan pengambilan garam, tekanan darah seseorang individu boleh dikurangkan dan dikawal dengan lebih baik.
Sebagai contoh, pengurangan garam secara sederhana dalam tempoh empat minggu atau lebih boleh mengurangkan tekanan darah dengan nyata dalam kalangan individu dewasa yang mempunyai tekanan darah normal atau tinggi.
Kajian meta analisis yang dilaporkan dalam British Medical Journal (BMJ) pada 2009 menunjukkan, pengurangan pengambilan garam dalam sehari boleh mengurangkan paras tekanan darah, dan secara tidak langsung mengurangkan risiko penyakit jantung, serangan jantung dan strok.
Berdasarkan kajian oleh Scientific Advisory Committee on Nutrition pada 2003, ada bukti saintifik terkini menunjukkan pengambilan garam yang tinggi dalam kalangan kanak-kanak juga mempengaruhi tekanan darah dan risiko beberapa penyakit seperti osteoporosis, penyakit asma, kanser dan obesiti.
Kajian di Malaysia menunjukkan pengambilan garam adalah tinggi iaitu 8.7gram sehari berbanding saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu kurang lima gram sehari.
Garam diambil dalam jumlah tinggi apabila seseorang mengambil makanan proses seperti makanan tin, kicap, sos, ikan masin, ikan bilis, bebola ikan, bebola daging, bebola udang, makanan sejuk beku, daging proses seperti burger, nuget, sosej, jajan, kerepek dan keropok.
Seseorang yang mempunyai paras sodium (natrium) tinggi di dalam darah berisiko menghidap hipertensi atau darah tinggi, seterusnya berisiko mendapat serangan sakit jantung dan strok. Berdasarkan Survei Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2011, dianggarkan 32.7 peratus atau 5.8 juta orang dewasa berumur 18 tahun ke atas di Malaysia menghidap hipertensi.
Manakala Kajian Beban Penyakit (Burden of Disease Study) di Malaysia pada 2014 menunjukkan, penyakit yang menjadi penyumbang utama kepada kematian rakyat Malaysia adalah penyakit hipertensi atau tekanan darah tinggi.
Hipertensi boleh menyebabkan pelbagai komplikasi jangka masa panjang seperti penyakit strok, sakit jantung koronari, kegagalan jantung, kerosakan buah pinggang dan kerosakan mata.
Masalah utama hipertensi tidak mempu­nyai tanda pada peringkat permulaannya. Oleh itu seseorang perlu kerap membuat pemeriksaan tekanan darah di klinik atau pusat kesihatan.
Jika seseorang tidak mengendahkan tekanan darahnya dan hanya mendapatkan rawatan setelah terkena komplikasi seperti serangan jantung atau strok, ia merugikan diri sendiri.
Ada ahli sains berpendapat, bahaya garam kerana kandungan sodiumnya tinggi dan kerana itu makan buah-buahan secara kerap membantu menurunkan tekanan darah kerana buah-buahan kaya dengan garam galian kalium atau potassium.
Potassium akan menseimbangkan nisbah garam galian sodium dan potassium dalam tubuh dan mengelak masalah tekanan darah tinggi atau hipertensi.
Pengambilan gula berlebihan dan karbohidrat terproses yang mengandungi karbohidrat halus (refine carbohydrate) juga punca masalah hipertensi kerana ia menyebabkan saluran darah arteri menjadi keras atau atherosklerosis.
Kajian oleh National Institute of Health, Amerika Syarikat pada 1997 menunjukkan, pengawalan darah tinggi boleh dilakukan dengan cara pemakananan betul.
Kajian ini dipanggil kaedah pemakanan ‘DASH’ yang bermaksud “Dietary Approach to Stop Hypertension” yang bermaksud pendekatan pemakanan untuk mengawal darah tinggi.
Kaedah itu membabitkan pengambilan makanan rendah lemak tepu (dari sumber haiwan) di samping makan buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan hasil tenusu rendah lemak. Hasil kajian ini mendapati tekanan darah dapat diturunkan dengan baik seakan-akan makan ubat darah tinggi.
Hasilnya mula dilihat selepas dua minggu mengamalkan pemakanan dengan cara ini dan kesannya sehingga lapan minggu tanpa mengira jantina, kaum atau tekanan darah asal.
Pemakanan dengan kaedah DASH memberikan serat tinggi, zat kalsium, magnesium dan potassium yang terbukti menurunkan tekanan darah. Ia juga rendah dengan lemak tepu dan lemak ‘trans’.
Secara umumnya, memakan makanan asli dan bukan makanan proses akan membantu mengurangkan garam berlebihan dalam pemakanan seharian, oleh itu ia mampu mengawal tekanan darah dengan lebih baik.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/51399#sthash.rsiO7IeZ.dpuf

Audi bakal perkenalkan enjin paling cekap mereka


Di Simposium Motor Vienna baru-baru ini, Audi telah memperkenalkan enjin 2.0 liter TFSI terbaharu mereka yang dikatakan adalah enjin paling cekap di dalam kelasnya. Audi mendakwa bahawa enjin baharu ini akan dipasang pada model Audi A4 terkini yang akan muncul pada penghujung tahun 2015. Spesifikasi enjin ini adalah seperti berikut :
  • 190hp, 320Nm tork pada 1,450rpm - 4,400rpm
  • Penggunaan bahan api 5-liter/ 100km
Sepuluh tahun yang lalu, Audi adalah syarikat pengeluar kereta pertama yang memperkenalkan enjin TFSI dengan sistem pengecas turbo  dan suntikan bahan api secara terus (direct injection) bagi pengeluaran besar-besaran.

Jika sebelum ini terma ‘downsizing’ menjadi sebutan, sekarang Audi memilih untuk ke arah ‘rightsizing’; iaitu memilih spesifikasi enjin yang sesuai dengan kenderaan yang akan menerimanya.

“Kami sedang mengambil langkah yang penting di dalam penghasilan saiz yang sesuai” kata Prof. Dr. Ulrich Hackenberg, ahli lembaga pengarah bagi bahagian pembangunan teknikal di Audi AG.

Beliau turut menambah, “Penghasilan saiz yang sesuai adalah berdasarkan kelas kereta, sesaran enjin, pengeluaran kuasa, tork dan ciri-ciri kecekapan di dalam penggunaan harian. Enjin TFSI 2.0 terbaharu kami adalah contoh terbaikVorsprung durch Technik.

Oleh kerana enjin 1,994cc ini memberikan tork yang tinggi di dalam julat kelajuan enjin yang besar iaitu antara 1,450rpm – 4,400rpm, pengguna akan sentiasa memperoleh kuasa enjin yang berterusan di dalam semua kelajuan.

Dengan penggunaan bahan api hanya 5-liter/100km, enjin empat silinder ini adalah enjin paling cekap penggunaan bahan api dan mengalahkan enjin-enjin ciptaan Audi yang terdahulu serta pesaing-pesaing yang lain.

Enjin terbaharu Audi ini juga sangat ringan dengan berat hanya 140kg. Kecekapan enjin ini ditambah lagi dengan sistem kawalan cecair penyejuk enjin yang dikawal supaya masa untuk enjin dipanaskan menjadi pendek. Ciri-ciri lain yang menyumbang adalah sepertiexhaust manifoldyang disambungkan kepada kepala silinder dan geseran enjin yang kurang dibantu oleh minyak enjin 0W-20.

Pakej komprehensif yang penuh dengan teknologi terbaharu ini telah menjadikan enjin 2.0 TFSI serba baharu ini sangat cekap bahan api sehinggakan ianya menjadi penanda aras di dalam segmennya. Audi akan memperkenalkan enjin generasi terbaharu ini di dalam model Audi A4 baharu sebelum dituruti oleh model-model lain.

Ikan gergasi mati tersadai bawah jambatan Sungai Johor




Kota Tinggi: Seekor ikan naga atau nama saintifiknya arapaima gigas dijumpai mati di tebing bawah jambatan Sungai Johor berhampiran Balai Trafik Lama Jalan Omar-Jalan Tembioh, di sini, kelmarin.

Ikan gergasi air tawar terbesar di dunia berasal dari Amazon, Amerika Selatan berukuran dua meter itu ditemui seorang penduduk yang kebetulan berada di tebing sungai berkenaan jam 6.30 petang.
Menurut Roslan Sanif, 48, dia mendapati tiada sebarang kesan kecederaan pada bangkai ikan berkenaan yang boleh dikaitkan dengan punca kematiannya.
Katanya, dia dan beberapa kaki pancing yang berada di situ ketika bangkai ikan ditemui terkejut kerana tidak menyangka sungai berkenaan turut dihuni spesies yang berasal dari Amazon itu.
"Memang ada kaki pancing yang bercerita umpan mereka pernah disentap ikan besar yang mempunyai badan kemerahan, tetapi tidak menyangka ia adalah arapaima," katanya.
Katanya, bantuan daripada empat lelaki dewasa terpaksa digunakan untuk membawa ikan itu naik ke darat, sekali gus menarik perhatian orang ramai yang terkejut melihatkan saiz yang besar.
"Berkemungkinan ikan itu terlepas dari kolam peliharaan individu ketika banjir besar pada 2006/2007 atau pemiliknya melepaskannya ke sungai kerana tidak mampu menjaganya," katanya.
Seorang penduduk Abdul Nasir Mohamed, 28, berkata, pihak berkaitan perlu melakukan siasatan untuk mengetahui bagaimana ikan pemangsa itu boleh berada di sungai berkenaan.

Menaik-Taraf Ke Windows 10 Daripada Windows Versi Cetak Rompak



Salah satu soalan yang kerap ditanya oleh pengguna, bolehkah Windows versi cetak rompak dinaik-taraf ke Windows 10? Segala persoalan kini terjawab apabila pihak Microsoft sendiri tampil dalam memberi penerangan untuk pengguna yang menggunakan Windows versi cetak rompak ini.

Pengasas Bidang Penerbangan - Abbas Ibn Firnas



Tahu kah anda siapa orang pertama yang mencipta kapal terbang ? Rata-rata sudah pasti akan mengatakan bahawa Wright Brothers iaitu Orville Wright dan Wilbur Wright. Dunia telah mengiktiraf Wright Brothers sebagai pencipta Kapal terbang kerana mereka dengan jaya nya dapat mencipta kapal terbang yang bernama Flyer.

Adakah WiFi Menyebabkan Masalah Kesihatan Dan Tumor Otak Di Kalangan Kanak-Kanak


Tajuk yang agak sensasi dan mengejutkan. Tetapi menurut Dr Erica Mallery-Blythe, seorang pakar di dalam bidang kajian frekuensi radio dan medan elektromagnetik anda harus mengharamkan penggunaan Wifi apabila berhampiran dengan bayi. Saranan penuh kontroversi beliau ini dilakukan selepas menyedari peningkatan kes tumor otak dan masalah pening kepada di kalangan kanak-kanak sejak memulakan kajian pada tahun 2009.

Wardina kongsi pengalaman mangsa pedofil, buka mata ramai pihak


Wardina kongsi pengalaman mangsa pedofil, buka mata ramai pihak
WARDINA: Kanak-kanak tidak layak dilayan sebegitu rupa - Foto fail
KUALA LUMPUR: Personaliti TV Wardina Safiyyah menjadi tumpuan hari ini apabila memuat naik  pengalaman mangsa-mangsa yang pernah mengalami penderaan seks di waktu kecil di laman sosialnya.

Ia merupakan pengalaman sebenar beberapa pengikut Wardina di laman rasmi Facebooknya.

Dengan merahsiakan identiti mereka, luahan yang dikongsikan Wardina cukup membuka mata ramai pihak bahawa gejala pedofil bukanlah satu jenayah asing di negara ini.

Kata Wardina, niatnya bukan untuk mengaibkan pelaku seksual namun adalah lebih aib jika masyarakat terus membela mereka.

“Setiap daripada kita boleh memainkan peranan dalam merubah tidak kira betapa kecil usaha tersebut.

“Kanak-kanak tidak layak dilayan sebegitu rupa. Mereka berhak membesar untuk menjadi yang terbaik dalam hidup mereka. Kita perlu melindungi bukan sahaja anak-anak kita malah anak-anak yang lain,” tulis Wardina di dalam Facebooknya.

Ada antara mereka yang menjadi mangsa pedofil yang terdiri di kalangan mereka yang dihormati di dalam masyarakat seperti guru dan ustaz selain ada juga yang menjadi mangsa kerakusan anggota keluarga sendiri.

Pembaca-pembaca yang mengikuti kisah-kisah yang dikongsikan turut berasa simpati dan geram dengan kejadian yang pernah melanda mangsa.

Tidak kurang juga ada turut berkongsi cerita-cerita tersebut di ruang media sosial bagi memberi pengajaran kepada yang lain.

Caj GST pada pembelian kad prabayar akan mansuh - Shabery



Caj GST pada pembelian kad prabayar akan mansuh  - Shabery
SHABERY: Kabinet sudah bersetuju supaya kad prabayar yang dijual pada harga 10 ringgit akan mendapat nilai sama. - Gambar Fail
KUALA LUMPUR: Kerajaan hari ini mengumumkan pembelian kad prabayar tidak akan dikenakan caj barangan dan perkhidmatan, GST dalam tempoh enam bulan lagi.

Kenyataan itu dibuat setelah menerima pakai maklum balas orang ramai khususnya pengguna yang merasa terbeban dengan dengan caj berkenaan.

Namun Shabery menegaskan caj GST akan dikenakan bila pengguna mengaktifkan kad prabayar mereka.


Gadis Cina ini Dedah 90% Kedai Handphone Cina Penipu




Susulan dari kejadian lelaki warga asing dibelasah peniaga Cina di The Mines, Serdang semalam, seorang lelaki gadis cina, Stephanie Tan, tampil mendedahkan peniaga telko Cina seringkali menipu pelanggan. 

Stephanie, bekas pekerja kedai telefon itu berkata, hampir 90% kedai telefon yang dimiliki oleh Cina menipu pelanggan mereka.


“I must say 90% kedai handset dimiliki oleh Cina memang penipu. I sendiri kerja di kedai handset dan saya tahu taktik bos I untuk menipu customer.
“I pun tak faham, kenapa perlu tipu? Nak untung tapi cari duit yang tak halal buat apa? I sedih kaum Cina saya sendiri buat macam tu,” katanya dengan nada yang kesal dengan tindakan majikannya yang tidak bertanggungjawab.

Kenyataannya itu mendapat 215 likes di Facebook pada ketika berita ini ditulis.
“I give you all some tips. Next time if nak beli fon (hanphone) Lenovo, nak tahu dia original atau tidak, tengok pada kotaknya. If just putih kosong tulis Lenovo and what model, itu ‘AP’. Original Lenovo, kotak dia ada gambar handset sekali. iPhone pula jgan beli AP set kat kedai. Kebanyakannya dah mati expired dengan Apple Store. That’s why warranty kedai,” dedahnya.
Tindakan gadis itu mendapat tentangan dari beberapa individu yang juga bertugas di bidang yang sama. Mereka menyelar tindakan Stephanie berbohong dan memintanya mengemukakan bukti yang mendakwa 90% kedai jual telefon bimbit yang dimiliki Cina itu menipu para pelanggan mereka.
 Kedai Handpone tipu
Bagaimanapun, Stephanie meminta individu terbabit membuktikan kepadanya terlebih dahulu 90% kedai jual handset milik Cina tidak menipu selain dari mendakwa dia tidak gentar mendedahkan perkara itu kepada orang ramai.
“I don’t give a f*ck if no one like me. At least I didn’t lie to myself and other people,” tegasnya yang juga mendedahkan Low Yat bukan tempat yang selamat untuk melabur duit membeli telefon bimbit berikutan sudah banyak aduan dari orang ramai.

Kes penipuan penjualan telefon bimbit sudah kerap berlaku dan ramai yang telah menjadi mangsa kepada para peniaga yang tamak ini. Meskipun telah banyak aduan yang dilaporkan, hanya sebilangan kecil saja yang telah dikenakan tindakan. Selebihnya, masih meneruskan operasi seperti biasa kerana para peniaga ini mempunyai ‘cable’ mereka sendiri.Namun, bagi kami perkara ini mudah diselesaikan dengan satu cara dan gaya sahaja. Belilah smartphone dari wakil-wakil jualan lantikan sah dari pengeluar smartphone itu sendiri. Biarlah mahal sekali pun, yang penting anda berpuas hati dengan produk yang asli dan yang penting, tiada masalah sampingan.
Jika cara dan gaya di atas itu membebankan, ukurlah baju di badan anda sendiri sekali lagi.
Credit : thehypemedia

Jutawan bawa 6400 pekerja bercuti di Perancis



Seorang jutawan China membawa 6,400 pekerjanya bercuti serentak selama empat hari ke Perancis.

Li Jinyuan, 57, yang disenarai majalah Forbes sebagai antara individu terkaya membawa separuh kakitangannya untuk menyambut ulang tahun ke-20 penubuhan syarikatnya.
Ketika berada di pusat peranginan Cote D’Azur atau French Riviera, jumlah pelancong itu turut mencipta rekod baru dunia.
Ia memerlukan 147 buah bas untuk mengambil mereka dari hotel ke Promenade des Anglais di Nice.
Menurut jurucakap Guinness World Record, jumlah itu mencipta rekod baru rantaian manusia.
Dalam lawatan tersebut, Pengerusi Tiens Group Company itu menempah 4,760 bilik hotel bertaraf empat dan lima bintang di Cannes dan Monaco.
Menurut Daily Mail UK, hasil lawatan itu, Perancis dijangka mendapat keuntungan sebanyak 33 juta Euro, di mana Nice sahaja mendapat lebih 20 juta Euro. - FMT
Previous Home